Ukens selger: Leirbrent
Besøk butikken: LEIRBRENT
Det er en herlig følelse å kjenne at man ikke stopper opp for ideer, men at det stadig dukker opp nye ting jeg ønsker å lage!
1: Fortell om deg selv, hvem er du?
Renate Løvli, 29 år. Bor på Lillehammer med min fantastiske samboer! Jeg vokste opp i idylliske Hvitsten i Akershus. I en tiårs periode flyttet jeg en god del rundt: Fem år i Oslo, halvt år i Midtøsten og Trøndelagen og to år i Bergen. Foruten å være keramiker er jeg utdannet lærer og fengselsbetjent.
2: Hvordan kom du inn på den `kreative løpebane`?
Før våren 2009 hadde jeg omtrent ikke tatt i leire. Like fullt har jeg alltid hatt en drøm om å drive med keramikk! For meg er dette et magisk materiale som innebærer uendelig mange muligheter!
Da samboeren og jeg for et par år siden flyttet til Bergen bestemte jeg meg for å legge vekk fornuften og kun gjøre det jeg virkelig hadde lyst til! Dermed pendlet jeg i ett år 2 timer hver vei til fantastiske Stord, og studerte Kunst og Håndverk på Høyskolen der. Da fikk jeg muligheten til å fordype meg i ett fagområde, og valget falt naturlig på keramikk. En av lærerne drev med støpeteknikk, i tillegg var jeg så heldig å få praksis hos anerkjente og utrolig dyktige Sarah Reed (http://www.sarah-reed.com/) i Bergen. Dette gjorde at jeg fikk en intensiv og bred innføring i denne teknikken. Fra det øyeblikket jeg startet var jeg hekta!
Da vi i fjor sommer slo oss ned på Lillehammer fikk jeg leie verksted på inspirerende FABRIKKEN; et kreativt kollektiv hvor ca. 40 virksomheter holder til. Juni i år fikk jeg mitt eget verksted, og nå tilbringer jeg 50% av arbeidstiden her, og resten innenfor kulturavdelingen i kommunen.
3: Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Jeg er på verkstedet to faste dager i uka, og en del utenom dette. En verksteddag innebærer å stå opp tidlig, sykle til verkstedet, slå på lys og radio og sette i gang! Støpeteknikk innebærer at man arbeider med flytende leire og heller dette i gipsformer. En del dager går med til å støpe, andre til å pusse, glasere og dekorere. Det går også med en del kvelder til administrativt arbeid og epla-titting.
4: Hva inspirerer deg?
Alt rundt meg! Spesielt kreative og energiske venner som alltid utvikler seg. Jeg blir selvfølgelig også inspirert av interiørblader, nettsider og blogger. Og av gamle ting. En tur på bruktbutikk er sjeldent fånyttes. I tillegg lar jeg meg inspirere av andre keramikere. Det er så utrolig mye flott keramikk som blir lagd! Tenk at evne til å tenke nytt og til å skille seg ut fremdeles preger en så gammel håndverkstradisjon.
5: Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Jeg bruker en del tid på utforming av design og nye produkter. Arbeidet med laging av gipsformer er krevende, men spennende. Teknikken gir både muligheter for å lage helt nye former, men gjør også at man kan ta i bruk eksisterende former og gi disse en ny vri! Det er en herlig følelse å kjenne at man ikke stopper opp for ideer, men at det stadig dukker opp nye ting jeg ønsker å lage!
Jeg er opptatt av å skape et særegent og unikt uttrykk, og jeg arbeider utelukkende med porselen. Jeg har sans for retrostil, men liker samtidig det enkle og minimalistiske. Jeg syns det hvite porselenet i seg selv er nydelig og elegant. Funksjonalitet og estetikk er viktig. Samtidig er jeg svak for gammeldagse roser og service, og liker tanken på å kombinere nye former med gammelt uttrykk.
6: Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner?
Start i det små, men ta ditt eget arbeid på alvor. Vær seriøs og ha tro på deg selv. Kjenn etter underveis, å ta de valgene som føles viktige og riktige for akkurat deg.
7: Hvilke store og små drømmer har du?
Min store drøm er å kunne fortsette med keramikk! Jeg har også en liten drøm om en gang å ha et kortere kunstneropphold i utlandet; gjerne København, Amsterdam eller Roma! En annen stor drøm er å bli medlem av Norske Kunsthåndverkere. Dette vil forhåpentligvis også innfri andre drømmer som salg i flere gallerier og butikker.
En liten drøm har vært å bli ukens selger på Epla- Hurra!
8: Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Badehetteskålen, definitivt. Denne ble laget mens jeg studerte Kunst og håndverk. Mine lærere forsøkte å overtale meg til og ikke lage den, på grunn av komplisert form og struktur. Jeg var fullstendig uerfaren, men nektet å la denne ideen slippe. Heldigvis ante mentor Sarah Reed råd, og i løpet av en helg var gispformen i boks. Kjempe spennende! Badehetteskålen gjør meg alltid glad, og det føles sjeldent feil å spise potetgull når den skålen står på bordet!
9: Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Badehettekoppene. Disse har jeg lenge hatt en drøm om å lage. De er artige og i tillegg praktiske!
Stor bolle med fugl. Denne er annerledes og elegant, med en nydelig krystallglasur og skjønn liten porselensfugl som sitter fast i bunnen.
Koppende med ord på. Formen er vakker, størrelsen fin og ordene passende.
10: Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Dahl design. Lekkert, variert og overraskende. Herlig stil og gjennomført!
Maganda. Mitt første møte med Epla! Vi møttes på marked på blå sommeren 2009 og hun anbefalte meg å starte butikk her. I tillegg lager hun virkelige nydelige ting av ypperste kvalitet!
Katrine K- Jeg elsker fargerne og stilen! Bare se på postkortet av gutten med soppene- akk! Hun har også en nydelig hjemmeside der hun viser fram enda mer.
11: Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
Sett i gang. Det er enkelt og genialt! Og Epla er veldig behjelpelige ved spørsmål.
Oppdater siden din. Legg ut produkter jevnlig. Det er slik du blir oppdaget!
Gjennom Epla har jeg også blitt kontaktet i forhold til å delta markeder, utstillinger og fått salg i butikker. Å åpne butikk her åpner med andre ord opp mange muligheter!