Logo

Ukens selger: Anita Eriksen Zagury - zndesign

Bilde 1 Bilde 2

Besøk butikken: zndesign

Anitas tilnærming til design er nesten som en matematisk oppgave; Når formen og proporsjonene stemmer og materialvalget er riktig, da har hun funnet det ”riktige” svaret!

Fortell om deg selv, hvem er du?
Jeg heter Anita Eriksen Zagury og er 42 år gammel. Jeg bor i Oslo sammen med mannen min og våre 3 barn. Jeg jobber fulltid som klesdesigner og har mitt eget firma med verksted og arbeidsplass hjemme. Dette har vært arbeidet mitt siden 2001, da jeg tok en mastergrad ved ”Institutt for klær og kostyme ved Kunsthøyskolen i Oslo”.

Hvordan kom du inn på 'den kreative løpebane'?
Det viktigste har vel vært at menneskene rundt meg har holdt på med håndarbeide. At garn, stoff og tegnesaker har vært tilgjengelige, og at jeg har fått lov å lære.

Kan huske jeg lærte å strikke av tante Randi da jeg var 5 år gammel, klippet og sydde i mormors gamle laken på hytta om sommeren og tegnet stadig nye klær til papirdukkene mine.

At det ble søm og klær kan jeg takke moren min for. Først fordi hun både sydde og strikket klær til meg som barn. Og etterhvert fordi hun ble med på mine stadig nye strikke og syprosjekter som en god hjelper når ting ”klusset” seg til ;)

Hvordan ser en typisk dag ut for deg?
Jeg står opp litt før 7.00 og drikker en deilig caffe latte med mannen min ;) Vekker så de 3 barna våre, som står opp og spiser frokost mens jeg smører matpakker. Kl 8.00 rusler de avgårde til skolen og innimellom slår jeg følge og ”går” på jobb jeg også. Får meg litt frisk luft samtidig som jeg får planlagt dagens gjøremål.

Jobben min er nokså variert og dagene kan se ganske ulike ut. De kan inneholde møter med kunder, presentasjon av prosjekter eller personlig innprøvning av plagg. Veiledning av studenter, kursvirksomhet eller design og produksjon av både bestillinger og egne produkter. Innimellom alt dette kommer litt kontor og papirarbeide og det som ellers følger med i en liten bedrift.

To tre dager i måneden står jeg på Skaperverket som er et designkollektiv med butikkutsalg på Grünerløkka i Oslo. Vi er for tiden 15 designere og kunsthåndverkere som driver denne butikken sammen. Disse dagene som jeg har vakt på ”Skaperverket” passer jeg på å få unna diverse ærend i byen før åpningstid. Det kan være innkjøp og henting av materialer eller rett og slett litt skattejakt på et spesielt stoff, garn o.l.

Hva inspirerer deg?
Det kan være så mangt. Farger, tegninger, ting i naturen eller en bok jeg leser osv. Men det at folk rundt meg liker det jeg lager og gjerne vil ha produktene er en vel så god inspirasjon.

Det kan være jeg sitter på trikken eller går en tur i byen og plutselig møter noen med et nett eller et barn med et lite plagg jeg har sydd. Da kribler det litt ekstra i magen og jeg får nesten litt lyst til å pirke dem på skulderen og fortelle at det er jeg som har laget nettet eller plagget…..men jeg gjør det ikke, det forblir min lille hemmelighet.

Hva er tanken bak det du lager og hva er viktig for deg når du lager noe?
Jeg er opptatt av at det jeg skaper både kan være funksjonelt og vakkert eller kanskje litt ”styggpent” innimellom. Klærne jeg syr skal være behagelige å bruke og ha en god passform.

Dette arbeidet har nok utviklet seg til å bli et varig prosjekt for meg. Jeg søker en renhet i designet som understreker at klærne og produktene jeg skaper kan være uavhengige av dagsaktuelle moter, og heller høre til en langsiktig trend. Og det er vel det som kjennetegner god design, at det har en overlevelsesevne.

Selve produktutviklingen kan komme til på ulike måter. Enten gjennom et ønske, et behov som oppstår, eller rett og slett ved at jeg finner et materiale som tiltaler meg på en eller annen måte. Det kan være deilig å kjenne på, fine farger eller et morsomt mønster, et materiale jeg får lyst til å arbeide med. Når vi nå snakker om mønster så må jeg vel innrømme at jeg er umåtelig glad i både striper og prikker.

Jeg vil at fargene, materialene og modellene skal danne et helhetlig utrykk som tar vare på både det funksjonelle og det estetiske aspektet på samme tid. Dette arbeidet kan nesten sammenlignes med å løse en matematisk oppgave: Når formen og proporsjonene stemmer og materialvalget er riktig, da har jeg funnet det ”riktige” svaret.

Hva er ditt beste tips som designer, håndverker eller kunstner? noe?
Ha tro på deg selv og følg drømmen din, den kan gå i oppfyllelse. Men for å nå den er det lurt å være strukturert og jobbe iherdig. Vær profesjonell og utfør et godt håndverk, for kvalitet er viktig. Og sist men ikke minst, spør om råd og del dine erfaringer med mennesker rundt deg, så vær åpen for både inspirasjon og konstruktiv kritikk.

Hvilke store og små drømmer har du?
Drømmer endrer seg over tid. Og jeg husker at drømmen min for mange år siden var å jobbe med klær. Så etter en lang utdannelse innen både søm og design har jeg selv laget meg en jobb og et levebrød av det jeg ønsker og holde på med. Så da kan jeg vel si at denne drømmen faktisk har gått i oppfyllelse.

Har du en håndlaget ting du er spesielt glad i? Hva er historien til denne tingen?
Jeg eier den ikke lenger, men jeg husker en fløyelsjakke som moren min sydde til meg da jeg var omtrent 6 år gammel. Jakken var opprinnelig beige med lommer og krage i brunt blomstrete ”Laura Ashleystoff”. Jeg tenker det må ha vært kombinasjonen av fasongen, fargene og det myke materialet som jeg var så glad i. Men det beste av alt, var at hver gang jeg vokste ut av den og den ble for kort på ermene eller på lengden, sydde moren min bare på litt nytt stoff. På slutten var den nok ikke bare beige og brun lenger, men likevel veldig fin.

Velg ut tre ting fra butikken din og fortell hvorfor du liker dem så godt.
Jeg liker de fasongstrikkede halsene mine og bruker selv dette plagget nesten hver dag. De er myke og deilige og varmer godt om hals, nakke - og skulderparti.

De nye ”klemmepungene” mine er morsomme å arbeide med, både fordi lukkemekanismen er nostalgisk for meg og hører barndommen til, i tillegg til at jeg nå kan bruke alle de vakre restene mine jeg ikke har hatt hjerte til å kaste…

Til sist er jeg glad for de lange knestrømpene. Et tilbehør som kan være prikken over i’en til et spesielt antrekk.

Hvilke tre butikker er dine favoritter på Epla, og hvorfor?
Med så mange spennende butikker på Epla er det vanskelig å velge bare 3….men her kommer de utvalgte:

STRAND: hva annet kan man si, fantastisk redesign! Unni Strand klarer med et klart formspråk å skape nytt av gammelt…jeg har allerede skaffet meg noen fine sauer ;)

Mola-mo: illustrasjoner tegnet med en vakker, underfundig strek av Line Katrin Moe. Og gjett om jeg ønsker meg en rar liten ugle…

almaPalma: jeg blir så glad når jeg går inn i butikken til Kristin Nytun Moldskred, morsomme brosjer satt sammen av små stoffbiter på en nydelig måte, fargeglede!

Hvilke råd vil du gi til andre som vil åpne butikk på Epla?
Grip den gode sjansen Epla har tilrettelagt for oss, men det er lurt å gjøre et grundig forarbeide før du åpner butikken din.
• Ta gode og beskrivende bilder av produktene fra flere vinkler.
• Sett mål og størrelse på produktene, både høyde, bredde og lengde.
• Beskriv gjerne farger, form og materialer. Eventuelt litt om hvilken teknikk du har utført produktet i.
• Sist men ikke minst, sett ”pris” på det du skaper.
Vær aktiv, imøtekommende og opptre profesjonelt, med andre ord: gi god service!

Følg med på ZN-design på facebook også om du vil holde deg oppdatert!