Logo

Hva kan selges på Epla?

Skrevet av Ida Victoria Grønbekk, 8. april 2014


Illustrasjon

Vi tar frem dette blogginnlegget igjen, og minner om reglene for hva som kan selges på Epla.

Hva kan selges på Epla?

Alt som ligger i håndlaget-avdelingen på Epla skal være håndlaget og/eller designet av selgeren selv. Håndlaget omfatter produkter som er laget av, montert av, eller betydelig endret av deg. Dersom du har formgitt produktet, men det er laget/montert/trykket av andre, kan du allikevel selge det i din Eplabutikk.

Det er ikke lov til å videreselge produkter du har kjøpt eller fått tak i andre steder på Håndlaget-avdelingen. Har du produkter du vil selge som ikke oppfyller dette kravet, kan det sansynligvis selges på en av de andre avdelingene på Epla: EplaMote, EplaSamler eller EplaMateriell.


Grader av håndlaget?

Det har vært en del diskusjon om to-tre deler som settes sammen til et smykke kan kalles håndlaget. Fordi vi ikke ønsker å legge føringer for det kreative uttrykket, og det også skal være rom for såkalte 'findings', ser vi at dette er noe som det også må være plass til på Epla. Kanskje passer det i noen tilfeller bedre inn på EplaMote, så tenk deg om før du legger det ut på Håndlaget.


Ekte vare?

Det selges dessverre mye med feil produktbeskrivelse rundt omkring på nettet. Dette gjelder særlig smykkedeler, metaller og stener. Vi vil derfor oppfordre Eplaselgere som lager smykker til å kontrollere at varene de bruker i smykkene sine er det som blir beskrevet. Finn ut om det er en ekte sten du har kjøpt, om det er ekte sølv, hvor rent metallet er, og at det du kjøpte som nikkelfritt faktisk er det. Når du har kontrollert materialene, pass på at du beskriver dem riktig. Dersom du selger smykker som er sølvfarget eller gullfarget, men ikke ekte sølv eller gull, bruk "sølvfarget" eller "gullfarget" i beskrivelsen, slik at kunden vet hva hun får.


Rettigheter

Det er ikke lov til å kopiere andres produktbilder, produkter eller oppskrifter. Om du strikker eller syr etter andres oppskrift, forsikre deg om at det er lov å lage tingene for videresalg. I mange oppskrifter er det presisert at dette ikke er lov. Marius-mønsteret er et godt eksempel på dette, der reglene dessverre blir brutt av mange. Om du skal selge produkter du har strikket av marius-møsnteret, må du ha tillatelse fra rettighetshaverne. Klikk her for å lese mer om dette i et innlegg på Eplas forum.


Ta alltid egne bilder av det du selger, både fordi kjøperen må få se det faktiske produktet, og fordi det ikke er lov til å ta andres produktbilder og bruke dem igjen. Når du legger ut dine bilder på Epla, er det du som har rettighetene på disse. Dette gjelder uansett om bilder er merket med copyright eller ikke.


Hva er vintage?

Noen tror at vintage bare betyr "gammelt", eller at det er en bekrivelse av en stil. Men når det gjelder hva som kan kalles vintage, er det faktisk regler for dette. Klær, sko, smykker og accessoirer som er over 20 år gamle og i god stand kan legges inn i vintage-kategoriene. Nyere produkter kan også selges på EplaMote, men IKKE beskrives som vintage. I noen tilfeller kan det være aktuelt å skrive "vintage look" eller "retro" dersom det er snakk om nyere produkter som er laget i gammel stil.


Designerkopi?

I følge norsk lov er det ikke lov til å selge designerkopier, og heller ikke skrive at noe er designer-inspirert, f.eks. "Chanel-inspirert" om et produkt som ikke er Chanel. Legg derfor aldri ut slike produkter på Epla.


Produkter som ikke er for salg?

Vi vil også minne om at alle produktoppføringer på Epla skal være lagt inn med riktig pris, riktig frakt og skal kunne kjøpes med én gang av en kunde. Det er derfor ikke lov til å legge ut produktoppføringer som kun er salgsplakter, som oppfordrer til å gi bud eller der riktig pris og fraktpris ikke er oppgitt, eller der det står at kunden må sende mail for å handle.


Lover og regler

Vær oppmerksom på at det er selgers ansvar å sørge for at de følger lover og regler om kjøp og salg. Her er en del nyttige linker:


- KJØPSLOVEN: Kjøpsloven er noe både selgere og kunder bør ha kjennskap til. Klikk her for å komme til kjøpsloven.

- LOV OM ÅNDSVERK: Åndsverk er resultatet av en kunstners arbied, og kan ikke kopieres. Lov om opphavsrett til åndsverk finner du ved å klikke her.

- EDELMETALLOVEN: For dere som selger smykker i edle metaller, er det ekstra mye å være klar over når det gjelder ektehet og renhet. Klikk her for å komme til edelmetalloven, klikk her for å komme til forskrift om varer av edelt metall, og klikk her for å komme til forskrift om edle metallvarers finhet og stempling.

- KLAGERETT: Når man handler av privatpersoner, gjelder ikke loven om 14 dagers angrerett, som når man handler av personer/firmaer som driver næringsvirksomhet. Derimot har man alltid klagerett, om produktet ikke svarer til beskrivelsen fra selgeren. Klikk her for å lese mer om dette hos forbrukerrådet.

- OPPHAVSRETT PÅ BILLEDKUNST: For kunstnere kan BONO være en aktuell organisasjon å vite om. Det er den norske opphavsrettsorganisasjonen for billedkunstnere. Det er en ideell virksomhet som lisensierer bruk av norske og utenlandske kunstverk. Klikk her for å komme til BONOs nettside.

- EPLAS VILKÅR: Sett deg også inn i Eplas vilkår om du skal kjøpe og selge på Epla. Klikk her for å komme til Eplas vilkår og brukerbetingelser.


Når butikker ikke følger reglene

Om du kommer over en Eplabutikk som ikke følger reglene som er beskrevet over, kan du bruke knappen "Rapporter selger" eller "Rapporter produkt" som du finner inne i alle butikker og på alle produkter på Epla. Vi i Epla vil videre kontakte den det gjelder, og be om en forklaring eller at produkter flyttes/fjernes. Dersom vi innen en uke ikke har fått tilfredsstillende svar fra selgeren det gjelder, kan butikken i verste fall stenges.


Det er plass til det meste på Epla - bare det legges i riktig avdeling og kategori, og med riktig beskrivelse. Lykke til videre med Eplasalget, alle sammen!

Kommentarer (42)

Profilbilde

Supert med en AVKLARING, det trengtes!


Av Vivian Husa, den 23. april 2013 09:01.

Profilbilde

Flott innlegg!!!!!!!!


Av Lene Arnesen, den 23. april 2013 09:12.

Profilbilde

Takk Epla,dette har vært etterlengtet :)!


Av Janne Sund, den 23. april 2013 09:17.

Profilbilde

så bra :)
Da får vi håpe at ALLE leser dem !


Av Marit Berg, den 23. april 2013 09:23.

Profilbilde

Flott innlegg, håper mange leser dette :)


Av Ann Cathrine Johansen, den 23. april 2013 09:35.

Profilbilde

Takk for god info, dette kunne gjerne vært sendt til alle med Epla-butikk på mail også!


Av Heidi Løvstad, den 23. april 2013 09:40.

Profilbilde

Om man søker på "Marius" får man opp 229 produkter i kategorien håndlaget... Ref teksten over er vel det litt betenkelig...


Av Heidi Løvstad, den 23. april 2013 09:45.

Profilbilde

Heidi: Det er en del som selger Mariusprodukter på Epla som har fått tillatelse til dette fra rettighetshaverne. Så det er heldigivis ikke SÅ ille. :)


Av Ida Victoria Grønbekk, den 23. april 2013 09:52.

Profilbilde

Godt jobbet Epla damer , dette er viktig info ! Info som jeg håper alle leser og som vi får være flinke til å spre rundt omkring ;-)


Av Eva Andersen, den 23. april 2013 10:25.

Profilbilde

Strålende! Veldig bra :) Som Heidi sa over her; dette kunne med fordel vært sendt på mail til alle, så en er sikker på at de som *trenger* å lese det, faktisk leser det.


Av Liv-Helén Teigen, den 23. april 2013 10:37.

Profilbilde

Flott innlegg,håper alle får dette med seg.


Av Wenche Skau, den 23. april 2013 11:29.

Profilbilde

Gratulerer Ida, fantastisk innlegg, etterlengtet og dette skal vi dele og dele!


Av Lise Nilsen, den 23. april 2013 11:29.

Profilbilde

Flott! Hva med å sende ut denne som en påminner på epost til alle butikkeiere?

Og til alle oss aktive: hjelp til å RAPPORTER, så får vi ryddet i rekkene!


Av Ingrid Riddervold Hårsvær, den 23. april 2013 11:32.

Profilbilde

:o)))))))


Av Anne Lise Lilleskog Andreassen, den 23. april 2013 11:47.

Profilbilde

Ja, jeg håper det stemmer Ida, samtidig så er det ikke mange som legger inn info om dette i produktbeskrivelse, det ville vært en god ide. For ellers vet jo verken andre butikkeiere eller potensielle kjøpere dette, og det gjør at det likevel omsettes mye som ikke er lovlig, og gjør at mange andre tror at dette er helt greit fordi "alle andre" på Epla gjør det. Så dette er nyttig info det er viktig at når flest mulig, kjempebra at det kommer fra dere!


Av Heidi Løvstad, den 23. april 2013 11:53.

Profilbilde

Flott skrevet :) Oppforderer alle å være flinke å rapportere de som bryter disse reglene!


Av Åse Mariann Arild, den 23. april 2013 12:06.

Profilbilde

Supert! Nå håper jeg på bedre tider....


Av Silje Rykken, den 23. april 2013 12:40.

Profilbilde

Takk for et informativt og flott innlegg !!!


Av Toril Omsted Kirkeby, den 23. april 2013 13:00.

Profilbilde

yes! :-)


Av Sara C Munthe, den 23. april 2013 13:38.

Profilbilde

Syntes noen av selgerne må skjerpe seg. Jeg har fått et par svært frekke meldinger om at jeg må legge produktene mine på avdeling mote fordi de ikke er håndlaget. Til dem kan jeg bare si: Velkommen til mitt arbeidstudio i Bergen. Og også en av dem bør lese reglene ovenfor bedre, fordi hun bør gi en bedre varebeskrivelse av det hun kaller"håndlaget".
Fordi om jeg selger mine produkter til svært gode priser i forhold til andre som selger lignende produkter er det ikke dermed sagt at de er "masseproduserte".
Kan ikke tro annet enn at enkelte her her misunnelig fordi andre gjør det bedre.


Av Merethe Mikkelsen, den 23. april 2013 14:20.

Profilbilde

Flott. La denne påminnelsen stå der til evig tid. Kundene skal oppleve Epla som et seriøst sted hvor det er trygt å handle og hvor de får det de tror de får. Vi kan sikkert alle tenke igjennom hva vi gjør og hvordan vi beskriver det - vi vil jo alle bli bedre.


Av kim bjørvig, den 23. april 2013 14:37.

Profilbilde

Flott. :)


Av Ada Karin Johansen, den 23. april 2013 14:46.

Profilbilde

Digg:)!


Av Simone Larsen, den 23. april 2013 15:02.

Profilbilde

Flott og informativt innlegg!
Jeg oppfordrer dere til å sende ut dette som mail til alle som har eplabutikk. Det er ikke sikkert alle leser bloggen.


Av Rannveig Vangen Holthe, den 23. april 2013 15:10.

Profilbilde

Kjempe fint!!

Legger også merke til at flere bruker bilder fra nette på sine produkter, husk at ander har copyright på disse bildene. Tenker også på den jobben folk legger i å ta gode produktbilder , da blir det veldig feil at noen "stjeler" proffe bilder hos andre å får disse på fremmsider å lister. Samme med oss strikkere, vi kan ikke bruke bilder fra oppskriftshefter f.eks.


Av Lene Therese A.Larsen, den 23. april 2013 16:15.

Profilbilde

Bra! :-)


Av Hilde Kaasen, den 23. april 2013 20:33.

Profilbilde

Kjempebra og viktig informasjon :)
Håper Eplaadm passer på at ting havner i riktige kategorier og at det får konsekvenser for de som prøver å "lure " regelverket


Av MoodsofMaBe ., den 23. april 2013 22:38.

Profilbilde

Nå er jeg sur, sliten og irritert. Her gjør man sitt beste for å merke, måle, veie og beskrive eventuelle feil og mangler , ta titalls bilder av hver gjenstand og så får man ikke selge en brukt veske, kjøpt på lovlig vis, f.eks. på Fretex fordi det er merkevarekopi.
Nå har jeg tatt bort merkevarekopi og skriver ganske enkelt veske. Kan det også være ulovlig?? Jeg har sett "kunst" solgt, bilder av Anne Marie kopp eller Lotus bolle. Er ikke det merkevarekopi? Billigbutikkene som H&M, Cubus o.a. selger Gucci og Chanel-lignende vesker en masse. Kanskje eplaselgerne ikke er informert om det? Eller ferdes man ikke på så simple steder?
En annen ting er at de nye Lotus keramikkbollene ligger inne under vintage på samlersidene.
De er jo bare simpel utnytting av et populært 60-70 talls produkt, der familien har godkjent at samme mønster kopieres på nye , men svært like de ekte Lotus varene. Klart at familien eier mønsterrettighetene. Varene som produseres og fallbys på epla til høye summer, er imidlertid til forveksling lik emljeproduktene. Ikke ofte at det opplyses at dette er nye produkter.
Har alltid forsøkt å være til de grader ærlig, men nå syns jeg ikke det er moro lenger. For meg har epla vært et sted der jeg kunne selge ting jeg har for mye av og samle på andre ting i stedet.
Et ærlig forsøk på resirlulering. Nå føles det ekkelt og kranglevorent.Fred over Mariuskopiene og de perletrillende ugledamene. De er nå "ekte" i det de gjør.


Av Elise Ljung, den 24. april 2013 14:35.

Profilbilde

Når jeg tenker meg om, så selger jeg puter, klokkestrenger, åklær, heklebrikker som også er brukt og laget etter "kjøpt" mønster i sin tid.
Det skal bli vanskelig å selge brukt etter dette.


Av Elise Ljung, den 24. april 2013 16:19.

Profilbilde

Supert Hovedinnlegg!
Håper alle leser dette!
Slenger meg på ideen om å sende dette på mail til alle selgerne.


Av Anne Lise Hestness, den 24. april 2013 20:15.

Profilbilde

Hei Elise!
Når det gjelder dette med merkevarekopi, er ikke et noe vi i Epla finner på for å være vrange - det er norsk lov. Det er fritt frem å lage/selge ting som ligner på andre merker (så lenge logo/navn ikke er kopiert), men du kan ikke bruke merkenavnet når du beskriver/rekamlerer for produktet.

Når det gjelder lotustingene, kan jeg ikke finne noen som ligger under vintage, men derimot under "reproduksjoner". Du må gjerne rapportere det om du finner slike produkt som ikke ligger ritkig eller følger reglene, så skal vi følge det opp.

Det er som sagt plass til det meste på Epla, og du har en kjempespennende og innholdsrik samler-butikk, så vi håper du vil fortsette å kose deg med den. :)


Av Ida Victoria Grønbekk, den 25. april 2013 08:48.

Profilbilde

Et stort ønske blant oss selgere er å gjeninnføre søknadsprosessen ved oppstart av butikk. Greit at det skal være enkelt å starte butikk, men de siste årene har det vært _litt_ for lettvindt. Mange har ikke engang lest reglene, og det flommer over av partivarer fra asia, kamuflert og beskrevet som håndlagd. Vi finner igjen akkurat de samme (med samme bilde og det hele) i hauger på eBay til en brøkdel av prisen. Mange butikker her har varer til kr 0,- med "gi bud", og hvis man tar kontakt vil de gjennomføre handelen utenom epla og salgsprovisjonen det medfører. En kraftig oppryddning trengs, og om det må ansettes 1-2 personer så må det faktisk prioriteres før det sklir ut enda mer og alt går dukken. Er bare et spørsmål om tid før media henger ut hele epla basert på useriøse aktører (både mht til edelmetaller og strikking).


Av Ingrid Riddervold Hårsvær, den 25. april 2013 11:01.

Profilbilde

Hei,
Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å rapportere noen, har har heller ikke fått noen rapporter på mine varer. Jeg prøver å sende bytterett skjema, og dersom jeg ikke gjør det, har jo kunden ubegrenset bytterett.
Siden jeg av natur først og fremst er en samler, er det i den gruppen jeg følger best med.
I går fant jeg imidlertid endel gjenbruks pappvarer som reklamerte med den originale merkevaren som var brukt, Farmer Joe, Tine e.t.c. Alle disse varene er internasjonalt Trade Mark beskyttet. Min datter som har merkevarebygging som endel av sin utdannelse, reagerte på dette. Selv i Norge fins det presedens i den såkalte Kvikk Lunch dommen. Man kan ikke ta en merkevare og lage noe annet av, for deretter å bruke merkevaren markedsføring.

For min del betyr det lite, men skal det ryddes opp, bør det skje over hele fjøla.
Til nå har jeg likt meg godt på epla. Det har vært greit å være under samme paraply, men ha ansvar og betale avgift til fellesskapet. Vi er såvidt forskjellige at det burde være plass til alle.
Noen selger varer til flere tusen pr. stk., andre til en femtilapp.
Mr. Selfridges hadde en fin filosofi: "Her skal være noe for alle".
Mine samlervarer kan jeg lett selge andre steder, men jeg liker som sagt eplakonseptet, liker også at frakt og betaling er ordnet og varen ute av salg i det øyeblikket handelen finner sted.
Oppfordrer kundene til å ta kontakt om det er noe de vil ha forandret på m.h.t. frakt.
Om noen vil bruke mine bilder når de videreselger mine vare til høyere pris, lar det seg gjøre. Fint om de spør om lov først.
Takk for fine ord om butikken.
Håper vi kan gjøre fremtiden slik at mange får lyst til å selge på epla og enda flere vil handle her.
Innbyrdes uro gir dårlig chi og dårlig rykte. Det vil vi vel ikke ha.
Mvh Elise Ljung


Av Elise Ljung, den 25. april 2013 12:29.

Profilbilde

Jeg antar du henviser til mine produkter i papp laget av Tine-kartonger, Elise? Det er mulig du og din datter har rett, men har ikke hørt noe fra Tine, heller det motsatte, de har selv bestilt over 200 eksemplarer + hyret meg inn til et oppdrag i forbindelse med Mr.Melk og kartonger. Så vidt jeg vet er de glade i konseptet mitt og ser det som en grei ting å bli assosiert med miljøvennlig gjenbruk. Tror jeg - inntil jeg hører noe annet. (Har selv merkevarebygging som en del av min bachelorgrad, så jeg skjønner bekymringen din)


Av Ingrid Riddervold Hårsvær, den 25. april 2013 13:23.

Profilbilde

Hei alle sammen!

Så flott at dette blir godt mottatt, det blir vi glade for! Vi har et like stort ønske som dere alle om at Epla skal framstå som et godt sted å være både for selgere og kunder og at man skal føle seg trygg når man handler på Epla.

Elise har helt rett i at innbyrdes uro ikke er noe positivt for noen av oss, men vi ser også behovet for å ta noen ’rydderunder’ innimellom for å sikre oss at Epla oppleves som som både spennende og interessant men samtidig trygt.

Derfor er det supert at det sendes inn rapporter om ting dere mener ikke passer inn på Håndlaget, og kanskje ikke på Epla i det hele tatt. Samarbeid gjerne om å rapportere butikker og produkter, men om du vil rapportere mange produkter fra en butikk er det fint om du heller rapporterer butikken. Da blir det enklere for oss å holde oversikten og vi får bedre tid til å håndtere hver enkelt rapport.

I første omgang vil vi fjerne butikker med 0 produkter (vi er godt i gang) og vi håndterer fortløpende rapportene om produkter som ikke passer inn. Utover det har vi flere andre tiltak vi vurderer, og ikke minst vil vi vi sende dette innlegget med i neste nyhetsbrev til alle selgere slik mange foreslår. Der har vi også andre nyheter og tips vi vil dele, så følg med!

:)


Av Siw Boine, den 25. april 2013 14:10.

Profilbilde

Vil ikke gå i detalj. Når du vet hva du gjør, kan du gjøre hva du vil. Kvikk Lunch dommen står imidlertid fortsatt. Den bør vel være en rettesnor for viderbearbeiding av merkevarer som selges på epla.


Av Elise Ljung, den 25. april 2013 14:10.

Profilbilde

Supert innlegg! Kan det være en idè og oversette den til engelsk også? Ser at det er endel utenlandske selgere som legger ut sine varer på Epla....


Av Tonje Sara Stokkan, den 30. april 2013 09:01.

Profilbilde

Siden man var inne på lover og regler her:

Vil bare og tipse om at om man kjøper inn produkter for å videreselge dem blir dette automatisk å regne som næring og ikke hobby. Det virker som det er mange som ikke vet dette, da flere butikker på epla helt tydelig drives på denne måten men mangler organisasjonsnummer og mva-nummer.

Når man driver næring er man pliktet til å opprette firma, melde seg inn i momsregisteret (finnes gråsoner alt etter hvor omfattende man driver) og man må føre regnskap.

Det å føre regnskap er ikke dumt for noen og enhver. For plutselig har man solgt for over 50 000 i året. Og selv om man driver å lager ting som hobby blir man da plutselig å regne som næring og må levere selvangivelse for næringsdrivende. Da må man ha et regnskap for å finne tallene til å føre inn.


Av Anne Lise Hestness, den 2. mai 2013 18:48.

Profilbilde

Så bra at man har våkne døtre. Må innrømme at jeg helst snakket for min "syke mor", mine egne interesser da jeg skrev mine innlegg. Har hatt liten oversikt over hva som foregår på andre sider enn samlersidene. Der er jeg en ivrig leser og kunde også.Syns det er utrolig mye bra, spennende og variert blant samlere.
Eating humble pie:
I går så jeg på moter, med masse importerte festkjoler fra Østen.Bildene var fra internett tatt av proff fotograf og proff modeller. Det var trist og veldig forskjellig fra det jeg forbinder med epla. Dette var riktig leit. Selv våre lokale Facebook "Kjøpes og selges" sider vil ikke ha noe å gjøre med spekulative importører. De ødelegger for alle som er opptatt av ekte motevarer og for mange seriøse, bevisste selgere.
Jeg legger meg flat og ber om unnskyldning.
Det jeg har sett av Håndlaget er interessant. Har faktisk kjøpt håndstøpte lys derfra. Mye annet jeg virkelig ønsker.
Håper fremdeles på fred og samarbeide.
Honnør til Siw og Ida Victoria. De har vært hjelpsomme, svart på mine mange små og store spørsmål,og alltid holdt en hyggelig tone.
Klart epla er verd å jobbe for og ikke mot.
Mvh. Elise Ljung


Av Elise Ljung, den 3. mai 2013 17:47.

Profilbilde

Dette var oppklarende det - jeg har egentlig lenge tenkt på å åpne en butikk på Epla,
jeg holder på med noe som vel er litt spesielt for en mann, hehe
Jeg driver nemlig med kunsthekling - lager en mengde duker og bordløpere i meget tynt garn - heklegarn no.10 - dessuten hekler jeg kjeder i irskinnspirert hekling.
Jeg sliper også smykkestein - type cabochoner og lager diverse smykker og andre ting.
Så alltid fint med en forklaring, kommer nok til å prøve å åpne butikk innen høsten 2013 - så får vi se. Ha det bra. S.Knudsen


Av Sverre Knudsen, den 31. mai 2013 22:17.

Profilbilde

Bra!


Av Heidi Eriksen, den 17. april 2014 20:35.

Profilbilde

Storfin innlegg!!


Av Anja Gebhardt, den 9. mai 2014 12:35.

Du må være logget inn for å kommentere. Logg inn.

  • Skrevet av Ida Victoria Grønbekk
  • Profilbilde
  • Bio
    Ida Victoria Grønbekk elsker søm og annet håndarbeid, og bruker litt i overkant mye tid bak symaskinene.
  • Webside: http://www.idavictoria.no/
  • Kategorier